annestiilKroonikatoidutare.eeideesahver.eeajakirjad24.eeperejakodu.ee Otsing

Vikerkaare-
värviline tordilugu

13.05.2011
Noorte kokkade jaoks on pühadetordi kokkupanek kui Lego-torni ehitus.
 | Seljamaa Fotostuudio Seljamaa Fotostuudio
Uhkete ja ilusate piltidega tordid on minu jaoks alati tundunud liiga keerulised,
et neid ise üldse proovimagi hakata. Kui ükspäev internetis ringi kolades aga kunstnik Elina Sildre toidublogisse elinakokkab.blogspot.com sattusin, teadsin esimesest silmapilgust, et just selliseid torte ma tahangi teha. Nii me läksimegi poeg Haraldiga talle külla, et ka ise tordimeistriks saada.

Kalamaja uksest sisse astudes oli meil vastas Elina koos kolme vahva pojaga, neist kõige pisem kõhurätiga emme süles magamas. Kaks suuremat haarasid kohe Haraldil käest ja viisid ta ruttu mängima. Kui mänguasjad üle vaadatud ja beebi voodisse magama pandud, asusimegi Elina õpetuste järgi torti küpsetama. Tordipõhja ja kohupiimakreemi tegemine olid isegi Haraldi jaoks kerged, tuli ainult tähelepanelik olla, et vahukoor ei läheks võiks. Kuna tordi kaunistamiseks kasutasime väga palju magusat, siis kreemi me liigse suhkruga ei rikastanud. Kui Harald asus tordipõhja kihtideks lõikama, siis jõudsime arusaamani, et tegelikult ongi see meeste amet. Nimelt saab kettaid kõige paremini suure sakilise leivanoaga saagida. Ja saagimine oli vanasti ju tugevama poole töö. Tordi kokkupanek on kindlasti meeltmööda lastele, kes ehitavad Legodest igasuguseid torne. Kõigepealt panime alumisele kihile vedelat vaarikamoosi ja kohupiimakreemi, siis teine kiht biskviiti seda katma ja nii sobiva kõrguseni. Viimane tordipõhi oleks tark asetada kreemile nii, et lõigatud pool jääb peale – sedasi saab pind siledam. Tordipõhja peale tuleb imeõhuke kiht kohupiimakreemi.

Magus lõuend
Nüüd aga selle juurde, mis teeb ühest lihtsast tordist selle erilise ja pilkupüüdva. Kui aega on vähe ega viitsi nii palju mässata, võta tükk martsipani ja rulli ringikujuliselt laiali. Aseta ettevaatlikult tordi peale ja ongi sile pind joonistamiseks valmis. Teine ja lastele rohkem huvi pakkuv võimalus on teha tordikate vahukommidest. Mõlema glasuuri peale saab igaüks joonistada just seda, mida hing ihkab. Kuna kevadpühad on lähedal, maalisime meie tibu ja pühadejänku. Pintseldamiseks kasutasime vedelaid toiduvärve.

Kui tarvitad värvide lahjendamiseks vett, tuleb olla ettevaatlik, sest vesi lahustab suhkrut. Selle asemel võiks eelistada alkoholi, mida kulub nii väike kogus, et ei muuda torti lastele keelatuks. Alkohol aurustub ju kohe. Toiduvärvidest läheb tegelikult vaja ainult kollast, punast, sinist ja musta, sest teised toonid saab nende segamisel. Esmalt tuleks teha pildile kontuurjooned ja siis värvida suured värvilised pinnad. Heledamate toonide jaoks lahjenda värve rohkem. Alles siis, kui pilt on korralikult kuivanud, saab hakata lisama
varje, pisikesi detaile ja kontuure. Suuremaid pindasid tuleb värvida paksema pintsliga ja peenemaid detaile juba väga peenikesega. Kui aga moodsaid vahendeid ei ole käepärast, saab värve teha ka kodustest toorainetest. Näiteks musta värvi saab kõige hõlpsamini
söetabletist. Lisa söetabletipulbrile paar tilka vett ja sega see korralikult läbi. Et pulber paremini seguneks, võib kausikese korraks mikrolaineahju panna. Ka muud värvitoonid saab kätte vanaema veimevakast: punane värv tuleb peedimahlast, lilla mustika- või arooniamahlast, kollane porgandimahlast või veega lahjendatud safranipulbrist, roheline spinatist või eksootilisest macha’st, pruun kakaost. Tõde on selles, et need toiduained,
mille plekke on riietelt raske eemaldada, püsivad hästi ka martsipanil. Muidugi võib värve segada ka martsipani sisse, et kohe värviline mass saada.


Kevadpühatort

PÕHI:
1,6 dl ehk 3 muna
1,6 dl suhkrut
1,6 dl jahu
KOHUPIIMAKREEM:
200 ml vahukoort
2 sl suhkrut
300 g kohupiimapastat
vaarikamoosi
GLASUUR:
200 g vahukomme
400 g tuhksuhkrut
2 sl vett

1 Eelkuumuta ahi 180 kraadini.
2 Vahusta kolm suuremat muna 1,6 dl suhkruga – see on torditeo kõige tähtsam osa. Muna tuleb 5 minutit mikserdada, et vaht muutuks peaaegu valgeks.
3 Sõelu segusse 1,6 dl jahu ja sega korralikult. Sõelumine on oluline jahutükkide vältimiseks.
4 Määri lahtikäiv koogivorm vähese õliga ja pane tainas vormi. Küpseta 25 minutit.
5 Vahusta vahukoor suhkruga – jälgi, et see võiks ei lähe. Sega sisse kohupiim.
6 Lõika biskviit kolmeks ja pane tort moosi ja kohupiimakreemi kasutades kokku.
7 Sulata 200 g valgeid vahukomme mikrolaineahjus või kuuma vee kausi kohal vedelaks tükkideta massiks. Sõelu segusse 200 g tuhksuhkrut ja lisa 1 sl vett, sega korralikult
suure lusikaga. Kui köögikombaini ei ole käepärast, võiksid vanemad lapsi abistada, sest tuhksuhkur tuleb korralikult vahukommidesse segada.
8 Korda eelmist tegevust – 200 g tuhksuhkrut ja 1 sl vett – ning sega tihkeks.
9 Tee käed õliseks, siis on kergem vahukommimassist pätsikest vormida. Enne vormima asumist riputa pätsile veel tuhksuhkrut.
10 Rulli nüüd massi nagu pärmitainast: tuhksuhkrut taina alla ja peale ning
natuke ka rulli peale, et see kinni ei jääks. Kata tort glasuuriga ja kaunista.